Ta i bruk pauseknappen!

Desember føles for mange som en innspurtsmåned. Vi runder jo snart av et helt år. Oppsummeringer og avslutninger står for døren og mange haster av gårde i høyt tempo. Skylapper sniker seg frem nedenfor luekanten, nakken krummes litt ekstra og blikket er rettet mot neste oppgave på ei liste. Ute er det mørkt, dagene kjennes korte og følelsen av å lengte mot nye muligheter, mer dagslys og et etterlengtet energihopp sniker seg inn i kroppen.

Så kommer de rolige dagene. Plutselig er det juleaftens morgen og det kjennes ut som om verden stopper litt opp. Jo nærmere middagstid vi kommer, jo stillere blir det i gatene. Det kan føles som om det trykkes på en felles pauseknapp i hele samfunnet. Denne knappen utløser for svært mange et mangfold av forsterkede følelser, på godt og vondt. Det blir tid til å kjenne etter og fundere litt over hvordan hverdagene har vært den siste tiden. En slik pauseknapp er bra! Vi trenger å stoppe opp for å tenke oss litt om innimellom. Forskjellen fra ellers i året er kanskje at pausen virker påtvunget? Som om du ikke selv har bestemt at tiden skal stoppe akkurat nå? Kanskje kjenner du på en motstand når det ikke er selvvalgt å få tid til refleksjon, men kan jeg utfordre deg til å ta sjansen likevel?

Hvis følelsene som kommer opp i deg ikke er gode, men heller fylt av tristhet, sorg, ensomhet eller uro: klarer du å sette ord på hvorfor det oppleves sånn akkurat nå? Å sette ord på det skaper bevegelse både i tanker, følelser og handlinger. Hvis du vet hvorfor følelsene oppstår, da har du kommet godt i gang! Da har du erkjent at noe kjennes vanskelig, at du vet noe om hva det er og hvorfor det er sånn. Du kjenner jo problemet godt. Der ligger det masse kunnskap som du kan bruke for å komme deg videre. Ta følelsene på alvor og utfordre deg selv på å se nærmere på hvilke løsninger du tror kunne gjort hverdagen lettere for deg. Livet går i bølgedaler, også i desember og julehøytiden. Erkjenn det når ikke alt kjennes like bra og sett deg et mål om å få det litt bedre.

I LINK starter vi nye egenstyrte selvhjelpsgrupper gjennom hele året. Hvis du nå har trykket på pauseknappen, tatt en runde i tenkeboksen og vet at du ønsker å jobbe deg gjennom det som er vanskelig: ta gjerne kontakt for en uforpliktende prat. Kan hende er selvhjelpsgruppe et verktøy som vil gi deg den endringen du kjenner at du trenger.

Med ønske om jule- og nyttårsdager fylt av tid, refleksjon og stadig større doser dagslys.

Kjersti, koordinator