Hvordan er det egentlig å starte i gruppe?

“Men, hvordan foregår det egentlig i gruppa?”, “hvordan kan jeg vite at dette vil være bra for meg?”, “hvem andre har meldt seg på?”, “hvordan kan vi få til å jobbe med noe, når det ikke skal være en leder?”

Dette er noen av de vanligste spørsmålene vi får av nye interesserte. Det er ikke så lett å forklare hva ei selvorganisert selvhjelpsgruppe er, men én ting er sikkert: hver gruppe vil ha ulik måte å jobbe på og hver deltaker vil sitte igjen med ulikt inntrykk av hvor stor effekt deltakelsen har. Å møte helt fremmede mennesker og snakke om personlige opplevelser, følelser og tanker omkring hverdagen sin vil være krevende. Det vil til tider oppleves uhåndterlig, merkelig, kaotisk og irriterende. Samtidig vil det oppleves energigivende, positivt, lærerikt og befriende. 

Utgangspunktet for å delta i ei LINK-gruppe er at noe “skurrer”, og at er det på tide å ta tak i det. Motivasjon og et sterkt ønske om å skape endring for seg selv, er en viktig fellesnevner for de som får plass i ei gruppe hos oss.  Deltakerne er likeverdige, har samme ansvar for å skape et godt arbeidsmiljø og å både gi plass til de andre samtidig som en tar plass selv. Dette er noe som tar tid å få til, og det krever at deltakerne bestemmer seg for å delta jevnlig på møter.

Til tross for tøffe startvilkår ser vi at gruppene setter i gang med å bli kjent, de kommer over den første kneika med usikkerhet og utrygghet, og lander etterhvert et sted hvor det er trygt å dele sin historie med andre. De ulike utfordringene får plutselig likhetstrekk, eller er med på å skape helt nytt syn på egen hverdag. Noen ganger stopper prosessen opp, og gruppa må ta en prat om hvordan veien går videre.

Som i fjellvettreglene: i LINK er det ingen skam å snu. Om en deltaker kjenner at dette ikke er noe å fortsette med, ja da er det helt i orden å slutte. Den største forskjellen på å gi det en sjanse og å ikke gjøre det, er at om du tar sjansen har du i hvertfall tatt ett steg videre. Du turde gjøre et forsøk, og du har gjort en liten endring for deg selv. Klapp deg selv på skuldra, og legg denne erfaringen inn i ryggsekken.

Har du lyst til å se om selvhjelpsgruppe kan være noe for deg? Ta kontakt på telefonnummer 97 62 56 30 eller send mail til post@linktrondheim.no for å bli kontaktet av koordinator Kjersti Huseby.